Shop-Pont Co. Kft..

Csaptelep
Fűtőpatron
Csőradiátor
Kandalló
Elektromos kazán
Vízmelegítő
Indirekt tároló

Gyakori kérdések - Kandallók

Eltörött az üveg a kandallómban, cseréljék ki!

A gyártók többsége az üvegre, a tömitőzsinórokra, samott elemekre nem ad garanciát. Ezek csak mechanikai behatástól, illetve nem rendeltetésszerű használattól sérülhetnek meg. Sajnos az imént felsorolt részegységeket nem tudjuk garanciában cserélni!Működhet-e zárt fűtési rendszerben központi fűtéses kandalló?

Magyar Szabvány szerint melegvíz termelésre alkalmas, szilárdtüzelésű berendezés csak nyitott rendszerben működhet! Az Úniós csatlakozás óta ez annyit módosult, hogy amennyiben a tervező-kivitelező legalább az eredeti szabványban leírt rendszerrel megegyező biztonságú rendszert tervez és kivitelez, akkor ez megengedett!Miért nincs tömítőzsinór az ajtóban?

Bizonyos (főként az olcsóbb) készülékek esetében a másodlagos égéslevegő bevezetés nem szabályozható. Ahhoz, hogy a készülék megkapja a környezetvédelmi hatóságok engedélyét, magas tűztérhőmérsékletre van szükség. A drága készülékeknél ezt plusz szigetelésekkel és tökéletesen szabályozható égéssel érik el, az olcsóknál a másodlagos égéslevegő beáramlásának megnövelt mennyiségével! Amelyik készülékben nincs gyárilag tömítőzsinór, oda utólag sem kell rakni!Használható-e a kandalló kémény nélkül?

Nem, kéményre mindenképpen szükség lesz, anélkül szilárdtüzelésű kandalló nem működhet!Központi fűtést ellátó kandalló valóban rá tud segíteni a gázkazánra?

Igen, rendkívül jó hatásfokkal. A kínálatunkban szereplő kandallók többsége csak nyitott rendszerben üzemeltethető, ezért ezeket kicsit bonyolultabb beüzemelni. Mindenképpen kérjék gépész segítségét!Van olyan vízfűtéses kandalló, amely zárt rendszerben üzemeltethető?

A gyártók többsége előírja a nyitott rendszert. Megfelelő biztonsági elemek beiktatásával azonban egyes készülékek nyomás alá helyezhetők! Kérjen tájékoztatást a gyártótól, vagy a forgalmazótól!Szerintem kicsi a kandallóm víztere, nem melegíti fel kellőképpen a radiátorokat. Hogyan lehetne átalakítani?

Sehogy! Bármilyen átalakítás a garancia azonnali elvesztésével jár, illetve életveszélybe sodorja saját magát és családját! Az átalakítás helyett fontosabb lenne megismerni a készüléket, mielőtt megvásároljuk! Győződjünk meg róla, hogy a készülék valóban alkalmas arra, amire mi szeretnénk használni!Nem fűt eléggé a kandallóm! Mi lehet az oka?

Vagy a fa nedves, vagy a kémény túlméretezett, vagy a kandalló típusa lett helytelenül megválasztva!Melyik jobb: a kandalló, vagy a cserépkályha?

Mind a kettő jó, csak mind a kettő másra. Míg a cserépkályha fő fűtésre való, azaz folyamatos üzemmódban működik igazán hatékonyan, addig a kandalló szakaszosan üzemeltethető, igazodva ezáltal a felhasználó igényeihez. Hatásfokában egy jó kandalló és cserépkályha között nincs különbség. Hangsúlyozom: a különbség a felhasználás módjában rejlik.Igaz az, hogy a kandalló csak nagy kéményről üzemelhet?

Nem, ez nem igaz. A piacon igen széles választékban elérhetők olyan kandallóbetétek, amelyek kifejezetten 14x14 cm-es kéményhez valók. Fontos tudni, hogy a betétek füstcsőkeresztmetszetét szűkíteni szigorúan tilos, bővíteni pedig nem szerencsés. A legtöbb tűztérgyártó esetében a túl nagy méretű kéményre való csatlakoztatás garancia megvonó tényező.Mivel lehet tüzelni a kandallóban?

Csak és kizárólag fával. Az idális tüzelőanyag a legalább 2 éve kivágott keményfa. Tudni kell, hogy a kandallók üvege igen kényes, még a sok esetben meglévő "tiszta üveg" rendszer ellenére is. Fontos megemlíteni, hogy nem megfelelő nedvességtartalmú tüzelőanyag használata egy szezon alatt képes véglegesen tönkretenni a drágán megvásárolt kandallóbetétet. Ezekben a készülékekben szigorúan tilos szén és kőolaj származékokkal tüzelni!Mivel tisztítható a kandalló üvege?

Szigorúan kandalló-üveg tisztítóval. Bármilyen más háztartási tisztító tönkreteszi az ajtó körüli szigetelő zsinórt, ami a gyártók többségénél nem garanciális, így a cserét fizetnünk kell. Az elhasználódott tömítőzsinór szigeteletlenséget okoz, ami viszont szabályozhatatlanná teszi az égést. Ez a tűztér elhasználódásához vezethet.Központi fűtéses kandallót vettem, hasz-nálhatom-e magában a vizes rendszer nélkül?

A vízfűtéses rendszerű kandallóbetétek, de általában a kandallóbetétek többsége, csak teljesen körbeépítve, illetve feltöltve használható. A vízfűtéses kandallóknál a hőközvetítő közeg a víz, légfűtéses esetében a levegő. Ennek folyamatos áramlását biztosítani kell. Vizes rendszerben a keringető szivattyúk, levegősnél padig a megfelelően kialakított konvekciós rések és nyílások garantálják számunkra a maximális fűtőteljesítményt.Mitől kormozódik a kandallóm üvege?

A kormozódásnak több oka lehet. A leggyakoribb ok a nem megfelelő tűztérbetét választása. Amennyiben ennek nincs „tiszta üveg rendszere”, úgy a kormozódás természetes. Ha viszont a készülék rendelkezik „tiszta üveg rendszerrel”, akkor a kormozódást a nem megfelelő tűzifa (nedvessége nagyobb az előírtnál), vagy a nem megfelelő kémény, illetve huzatérték okozza.Nyílt tűzterű kandallót szeretnék új építésű házamba. Lehetséges?

Természetesen, bár én erről mindenkit lebeszélnék. A nyílt tűzterű kandalló biztonságos működtetéséhez legalább 25*25 cm-es kéményre lesz szükségünk. Ez talán a kisebbik probléma. A nehezebb feladat a működéshez szükséges levegőmennyiség biztosítása. Egy ilyen készüléknek óránként akár 300-400 köbméter levegőre is szüksége lehet, ezt pedig kintről kell beengedni! Ha ezt vállalja, már csak szakképzett kivitelezőt kell keresni, akinek tudása garancia a biztonságos működésre!Kandallót szeretnék építtetni. Hogyan válasszak megbízható szakembert és készüléket?

Én mindenképpen szakkereskedéshez, vagy vizsgázott kandallóépítőhöz fordulnék. A készülékekre jellemzően 1-2-3 esetleg 5 vagy 7 év garancia van (itt azonban érdemes rákérdezni a pontos feltételekre, hiszen a lényeg az apró betűs részekben rejlik), míg az építményre kötelezően 12 havi jótállás jár. Sok gyártó csak abban az esetben ad garanciát a készülékeire, ha igazoltan szakember helyezi üzembe. Rengeteg bosszúságtól kímélheti meg magát, aki nem csak az árakat, de a mögöttes tartalmat is figyelembe veszi: van-e megfelelő végzettsége az építőnek, ad-e részletes, írásos árajánlatot, kijött-e a helyszínre az építés előtt, el tudom-e érni később, miután kifizettem a munkát…. Ne felejtsük! Tüzet viszünk a lakásba, valamint komoly légfelhasználót! A kandalló egész lakásunk légháztartását megváltoztathatja!Shop-Pont Co. Kft. © 2013